“Vi är ju inga bakåtsträvare, det går framåt i full fart.”

Henrik Jörnefeldt Geomatikk

Möt Henrik Jörnefeldt, fälttekniker för Geomatikk i Jönköping och Ödeshög.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Vad är viktigt för dig i rollen?

— Det är viktigt att vara trevlig och ge kunderna ett bra bemötande. Jag gör gärna lite extra reklam för vad vi gör och kan erbjuda, hur tekniken fungerar och hur vi kan hjälpa till. Geomatikk är ju inga bakåtsträvare, det går framåt i fullt fart.

Hur gör du då?

— Jag brukar visa att vi kan göra inmätning med GPS-koordinater och utsättning med all information och alla kartor i mobilen. De som har äldre utrustning och papperskartor blir ju nyfikna på vilka möjligheter som finns.

— Jag berättar också gärna om vårt förebyggande arbete mot grävskador och hur viktigt det är att skydda ledningarna.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?

— Relationen med entreprenörerna blir bättre för varje år i takt med att vi på Geomatikk utvecklar vår tjänst. Det var mer stressigt när jag började men idag har vi kommit mycket längre med våra processer och all teknik. Jag har nu jobbat på Geomatikk i sex år och lärt känna de som jobbar med markentreprenad inom mitt område. Man lär sig hur olika grävlag fungerar, hur lång tid olika typer av grävarbeten tar och ju mer jag kan desto bättre kan jag hjälpa dem.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Friheten att planera arbetsdagen och att jag får uppleva nya miljöer hela tiden. Just idag är jag i Mullsjö och jobbar för att täcka upp för en kollega som har semester.

— Det är också intressant att få inblick i infrastrukturen, hur den fungerar och utvecklingen av samhället. Att hjälpa till för att jobben ska flyta smidigt och att kablarna i marken inte skadas är meningsfullt. Jag träffar också alla olika typer av människor, från privatpersoner som ska gräva på tomten till maskinförare och kunder.

Vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?

— För mig som fälttekniker är det att förstå hur viktiga ledningsnäten är för samhället och förmedla det till de som gräver så att näten hålls störningsfria.

Till sist, vad gör du på fritiden?

— Jag har tidigare jobbat som möbelsnickare och mitt stora intresse är modern design, gärna skandinaviska möbler och designbelysning till exempel. Jag ropar in på auktioner och ibland säljer jag också för annars blir det för trångt hemma.

Möt fler medarbetare >>