Hg investerar i Geomatikk-gruppen

Samarbetet innebär att Geomatikk kan fortsätta växa som en ledande nordeuropeisk aktör inom kartläggning och skydd av samhällskritisk, nedgrävd infrastruktur.

Oslo, Norge och London, UK, 18.12.2020

Hg, Europas ledande mjukvaruinvesterare, tillkännager idag en investering i Geomatikk Group (”Geomatikk”).

Geomatikk är en ledande leverantör av digitaliserade tjänster inom ledningsanvisning i samband med markarbeten för nätägare, entreprenörer och teknikkonsulter i Norge, Sverige och Finland.

Med omfattande erfarenhet av att skala upp ledande tech-företag över hela Europa kommer Hg att stötta Geomatikk på sin tillväxtresa. Hg blir majoritetsägare och den nuvarande ledningen är fortsatt betydande ägare i Geomatikk. Affärsvillkoren avslöjas inte och är under myndighetsprövning.

Geomatikk etablerades 2005 och är idag en ledande leverantör i Norge, Sverige och Finland av tjänster och mjukvarulösningar som säkerställer att kritisk infrastruktur inte skadas i samband med markarbeten. Kärnverksamheten är  en digital plattform med omfattande information om den nedgrävda infrastrukturen i de länder där Geomatikk verkar och som stöder hela processen ledningsanvisning, inmätning, dokumentation och skadereglering. Geomatikk har digitaliserat alla steg i processen och blivit normen för hantering och kartläggning av nedgrävd infrastruktur  för nätägare och entreprenörer i Norden.

Hg har investerat i och fått företag i hela Norden att växa under nära 20 år. Geomatikk är Hg:s tionde investering i tech-sektorn, där de nu har investerat cirka 1 miljard euro. Investeringen i Geomatikk kommer från Hg Mercury 2-fonden.

Øystein Moan tar över som styrelseordförande i Geomatikk. Øystein har lång erfarenhet av att utveckla mjukvaruföretag i Norden med sin bakgrund som VD och nu styrelseordförande i Visma. Visma är marknadsledande inom mjukvara för privata och offentliga företag i Norden, Benelux och Baltikum. Under de senaste 20 åren har Øystein lett Vismas tillväxtresa från en omsättning på 300 miljoner NOK till över 19 miljarder NOK. Geomatikk har potentialen att bli marknadsledande inom tech-tjänster för att hantera och säkra infrastruktur och därmed följa Vismas utveckling.

— Vi är mycket imponerade av vad Knut och Geomatikks medarbetare har skapat i Norden. Geomatikk levererar tjänster av hög kvalitet som skyddar kritisk infrastruktur. Genom att utveckla en högkvalitativ produkt med en hög grad av digitalisering har Geomatikk blivit ledande inom denna sektor av geografisk informationsteknik. Vi ser fram emot att arbeta med Knut och hela Geomatikk-teamet och använda vår erfarenhet från tech-sektorn för att bidra till ytterligare tillväxt, säger David Isott, partner i HG.

— Hg har en lång historia av att utveckla teknikföretag i Norden. Vi tror att deras breda erfarenhet av mjukvara och tech-utveckling kan hjälpa oss att erbjuda en ännu mer anpassad och attraktiv produkt för våra kunder, samtidigt som vi får möjlighet att ta våra produkter till andra nordeuropeiska marknader. Detta är en mycket spännande möjlighet för oss och jag skulle vilja tacka vårt duktiga team som har arbetat mycket hårt genom ett utmanande år för oss alla. Vi ser fram emot vad framtiden kommer att ge, säger grundare och koncernchef för Geomatikk, Knut Bratsberg.

För mer information, vänligen kontakta:

Hg

Tom Eckersley +44 (0)20 8396 0930

Diana Vaughton and Samantha Chiene (Brunswick UK) +44 (0)207 404 5959

HG@brunswickgroup.com


Om Geomatikk-gruppen

Geomatikk-gruppen är en ledande leverantör av tjänster och mjukvarulösningar som skyddar kritisk infrastruktur i samband med markarbeten, samt säkerställer effektiv insyn för de inblandade aktörerna. Geomatikk verkar i Norge, Sverige och Finland och är under etablering i England.
Geomatikk skyddar nedgrävd infrastruktur för över 300 nätägare och hanterar nära 2 miljoner transaktioner samt utför fler än 250.000 fältuppdrag årligen.
Nätägare, kommuner, entreprenörer och teknikkonsulter interagerar på Geomatikks digitala plattform för att optimera sina projekt och minimera skador på befintlig infrastruktur.

Geomatikk.com

Om Hg

Hg är en ledande europeisk investerare i mjukvara och tjänster, med fokus på att stötta företag som förändrar hur vi alla arbetar.
Med sin tech-expertis och djupa kännedom om olika vertikalers särskilda behov har Hg ett attraktivt erbjudande för företag som önskar växa.
Hg förvaltar ett kapital på över $30 miljarder dollar och har ett investeringsteam med fler än 140 sakkunniga samt ett portföljteam med fler än 30 anställda som stöttar verksamheter att förverkliga sina tillväxtambitioner. Hg är baserat i London, München och New York och har en portfölj på över 30 mjukvaru- och tech-företag med fler än 35.000 anställda i Storbritannien, USA och Europa.

Hgcapital.com