En grävskada drabbar alltid någon, vi ska se till att det inte händer

Möt Jimmie Wendt, fälttekniker för Geomatikk i Höör, Hörby och Hässleholm.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Berätta hur du gör!
— Genom att ringa upp frågeställaren är halva jobbet i princip gjort. Då får jag reda på vad som ska göras och när. Numera känner jag de flesta och vet hur de jobbar. Om de till exempel ska jobba över ett stort område i 4–5 veckors tid ser jag till att göra utsättningarna etappvis så att de alltid har en fräsch utsättning. Jag brukar också berätta om hur det kommer att se ut när de öppnar, frågeställarna får ju bara några streck på marken men vi kan berätta om det är högspännings-kablar, fjärrvärme eller fiber med mera.

Jag åker också gärna förbi ett arbete när det pågår för att kolla att ledningarna i schakten ligger enligt signalerna jag satt ut efter. När någon annan ska gräva på samma ställe två år senare vet jag redan hur det ser ut. Med tiden har jag blivit helt yrkesskadad och numera vet jag vilka ledningar som ligger var i mina områden, haha.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?
— Mitt telefonnummer är alltid tillgängligt och jag och entreprenörerna har ömsesidigt förtroende. De vet att det är viktigt att skydda ledningarna och ringer mig och frågar om råd eller hjälp när de är osäkra. Jag har tidigare jobbat som anläggare så jag vet hur deras jobb funkar och vad de behöver. Jag gör ju deras tillvaro lite enklare och känner att det uppskattas.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
— Jag har fantastiska kollegor, en underbar chef, ett fritt jobb med stort eget ansvar… inte en måndag suckar jag över att gå till jobbet. Fast det är klart, efter fyra timmar i regn när regnstället är genomblött och jag kan hälla vatten ur stövlarna är det inte lika roligt. Fast alla andra dagar väger upp de dagarna.

Vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?
— Att det inte ska märkas för ledningsägaren att det grävts kring deras ledningar. Det finns ledningar överallt och en grävskada drabbar alltid någon, oavsett om det är Agda, 92 som inte kan ringa sina barnbarn eller en fabrik som får ett stopp i produktionen. Det ska vara störningsfritt, helt enkelt.

Till sist, vad gör du på fritiden?
— Med fem barn och tre bonusbarn blir det inte så mycket tid över… Men när jag får tid snickrar jag. Det kan bli en ljugarbänk eller ett matbord eller något. Det är min passion!

 

Möt fler medarbetare >>