“Det är viktigt att påverka dem som inte vet att Ledningskollen finns.”

Möt Joakim Jonsson, fälttekniker för Geomatikk i Umeå.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Berätta hur du gör!

— Ofta ringer folk och frågar om saker som rör utsättning, både entreprenörer och kunder och då vill jag hjälpa till så bra jag kan. Det är en yrkesstolthet för mig att ha goda relationer.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?

— Jag känner ju många av dem sedan lång tid tillbaka då jag jobbade som dörrvakt på en krog i Umeå i slutet av 80- början av 90-talen där de var gäster. Sedan dess har de vuxit upp och blivit gräventreprenörer, säger Joakim och skrattar till.

— Men vi har inte så mycket problem med grävskador, de flesta sköter sig mycket bra. Jag har en lång relation med de lokala entreprenörerna, liksom med kunderna i mitt område. Jag jobbar för Telia, Vattenfall, Skellefteå Kraft och Trafikverket med spårområden i Umeå.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Friheten att jag kan styra arbetet beroende på vad som passar bäst för kunder och entreprenörer.

Vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?

— Att det helt enkelt inte ska bli några skador i fält och att påverka de som inte använder eller känner till Ledningskollen. Det finns de som inte förstått att tjänsten finns och då är det viktigt att upplysa om det.

Till sist, vad gör du på fritiden?

— Innan familj och hem började ta det mesta av fritiden höll jag på mycket med motorsport, framförallt folkrace. Men det tar tid och kostar pengar så numera följer jag ibland med som mekaniker åt kompisar.