“Det är viktigt att nå ut till nya maskinförare.”

Möt Sara Svensson, fälttekniker med spårområde som specialitet för Geomatikk i Västra Götaland.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Berätta hur du gör!

— Jag ringer alltid upp frågeställaren för att få så mycket information som möjligt om vad de ska göra och när, så att de som gräver får en så fräsch utsättning som möjligt. Det bästa är att mötas på plats. Är det inte möjligt ringer jag upp efter att utsättningen är gjord och går igenom om det är något de behöver vara uppmärksamma på till exempel.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?
— Jag är serviceinriktad eftersom det är en tjänst vi utför. Är inte kunden nöjd är ingen nöjd. Det viktigaste är god kommunikation med grävmaskinisterna på plats och att vi pratar samma språk därute. Medvetenheten om vad vi gör och hur viktigt det är för samhället ökar. En utsättning är inte bara för arbetslagets säkerhet, den gäller hela samhällets säkerhet.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Att jag lär mig något nytt varje dag! Jag uppskattar också friheten och de regelbundna arbetstiderna, tidigare var jag florist men tröttnade på att jobba kvällar, helger och vid högtider. Sedan en tid jobbar jag bara med utsättning inom spårområden. Eftersom det finns så många kablar där är det mycket att tänka på kring utsättningen och säkerhetskraven är höga, vi är alltid minst två på plats. Jag har nu också ett mycket större arbetsområde än tidigare, från Falkenberg i syd till norska gränsen i norr och även östra Götaland. Det blir ofta många mil per dag.

Vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?

— Vi ska skydda Sveriges infrastruktur, särskilt de ledningar som kan innebära fara för liv och samhälle om de skadas. Det är viktigt att nå ut till entreprenörerna, i synnerhet de som är nya i yrket, om vilket ansvar det är.

Till sist, vad gör du på fritiden?

— Umgås med min dotter, familjen och vännerna. Jag tycker om att odla och de gröna fingrarna sitter förstås i. Dessutom styrketränar jag mycket för att hålla mig i form, vårt jobb är fysiskt så det gäller att vara på topp.

Möt fler medarbetare >>