“Det är viktigt att det finns ett ansikte utåt.”

Möt Fredrik Dahlqvist, fälttekniker för Geomatikk i Helsingborg, Höganäs och Bjuv.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Berätta hur du gör

— Information är verkligen A och O. Det är ganska vanligt att områdena som markeras i ärendena från Ledningskollen är stora och då är det viktigt att kolla upp var det ska grävas egentligen. Jag försöker alltid få tag i den som gräver också.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?

— Jag har mina “stammisar”, och vet ofta vilka frågeställare som arbetar med vilka grävare. Jag försöker alltid etablera en så bra relation som möjligt så att kunderna har ett ansikte på vem jag är. Då blir det också lättare för dem att förstå vad jag gör och kontakta mig om de lägger märke till något som inte är som det ska enligt ledningsanvisningen.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Den sociala delen, att träffa grävmaskinisterna i fält och ge service till dem. Jag har tidigare jobbat som arbetsledare på olika industrier och gillar också friheten under ansvar. Ibland är jobbet ett detektivarbete, ibland är det enklare och det varierar från dag till dag.

Vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?

— Det betyder det den säger, att det är jätteviktigt att verkligen försöka hålla all kommunikation och andra tjänster störningsfria. All fiber och mycket el ligger ju nedgrävd och ett avbrott kan verkligen få allvarliga konsekvenser. Därför är kommunikationen i fält så viktig, att grävarna vet vem jag är och hör av sig om de ser något som inte verkar stämma.

Till sist, vad gör du på fritiden?

— När jag inte är med familjen brukar jag flugfiska.

Möt fler medarbetare >>