“Jag vill komma så nära skopan som möjligt.”

Fälttekniker i utemiljö

Möt Henrik Johansson, fälttekniker och ambassadör för Geomatikk i Kalmar med omnejd.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Hej Henrik, du är nybliven ambassadör för Geomatikks fälttekniker. Hur känns det?

— Det känns bra, jag gillar att ha goda relationer med de jag möter i jobbet så titeln passar mig perfekt. Jag har alltid känt att jag jobbar för mina frågeställare, det vill säga de som beställer ledningsanvisningen. Jag gör allt för dem och det lönar sig. Jag hjälper också till med att ta in nya kunder och ska rent allmänt visa att Geomatikk finns i regionen.

Berätta hur du gör!

— Jag ringer alltid upp frågeställaren, frågar om detaljer i ärendet och hjälper till med vad jag kan för att det ska gå så smidigt som möjligt. Det kan till exempel vara att plocka upp ärendet direkt det kommit in i systemet så jag kan göra utsättningen på en gång istället för att de måste vänta i ett par dagar, eller komma överens om att bara sätta ut precis där det behövs istället för över en längre sträcka.

— Våra lokala kunder känner jag personligen allihop, det gör ju också att jag är extra noggrann med att utsättningen ska bli rätt.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?

— Jag tar alltid reda på vem som ska gräva och pratar med dem. De som finns här i mitt område känner jag väl allihop. Jag tar ofta en sväng förbi arbetsplatserna och kollar om allt är ok eller om de undrar något kring utsättningen. Det är en så enkel insats om jag ändå är i närheten.

Vad gör du mer?

— Jag har till exempel haft möten med frågeställarna där jag tipsat om att det är bra att dela upp ordrarna vid större arbeten och förklarat hur vi kan göra ett bättre jobb tillsammans. Det gjorde jag på eget initiativ och var mycket uppskattat.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Att jag är på nya ställen varje dag och att frågeställarna är mer som kompisar. Friheten med jobbet och att jag har ansvar att planera min egen dag är också jättebra.

Vad gör du på fritiden?

— Vi köpte nyligen hus i den lilla byn Ålem Kyrkby mellan Oskarshamn och Kalmar så nu går all tid åt till renovering. När den är klar hoppas jag kunna återgå till mina vanliga intressen som att fiska och fixa med min amerikanska sommarbil.

Till sist, vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?

— Det är att ha bra kontakt med frågeställarna och grävlagen, de därute ska få den bästa servicen. Jag vill alltid komma så nära skopan som möjligt.