“Jag ger mig inte förrän jag gjort en så noggrann utsättning som möjligt.”

Möt Tomas Johansson, fälttekniker och ambassadör för Geomatikk i Jönköping väster om Vättern.

Geomatikks fälttekniker är ryggraden i ledningsanvisningen. De är ständigt i fält och möter entreprenörer och frågeställare.

Hej Tomas, du är nybliven ambassadör för Geomatikks fälttekniker. Hur känns det?

— Jag är lite typen som verkar i bakgrunden men det känns bra att förmedla vår roll och vad vi gör för grävare och ledningsägare.

Berätta hur du gör!

— Jag ringer alltid upp entreprenören och pratar om vad som är viktigt att tänka på vid platsen där de ska gräva, frågar hur de tänker lägga upp arbetet så att jag kan hjälpa till på bästa sätt.

Ytterst är det den som gräver som har ansvaret för att inte skada ledningar, hur är din relation med de som sitter i maskinerna?

— De flesta är jättebra och har verkligen förstått allvaret med skador på ledningar och vad de kostar, inte minst för dem själva. Jag anstränger mig för att förstå hur de jobbar. Entreprenörerna har ofta själva mycket kunskap om var ledningar ligger så vi kan också hjälpa varandra.

— Fast vi har den senaste tekniken kan man inte lita blint på instrumenten, man måste kolla upp allt man kan. Entreprenörerna kan inte heller utgå från att kartfilen är exakt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

— Jag var tidigare mättekniker för flygmekanik så jag tycker om att lösa problem och noggrannheten sitter i ryggmärgen. Jag gillar också friheten att själv planera min dag. Jag får se många olika platser och ingen dag är den andra lik.

Vad betyder Geomatikks vision “Störningsfria ledningsnät” för dig?

— Att det inte ska bli några avgrävningar på ledningar och att förhindra skador så gott vi kan. Jag är envis och ger mig inte förrän jag gjort en så noggrann utsättning som möjligt.

Till sist, vad gör du på fritiden?

— Jag motionerar gärna, orientering, längdskidåkning och löpning… gjorde några Vasalopp på 90-talet men har lovat mig själv att aldrig göra om det. Jag är också ledare i ungdomssektionen i Jönköpings orienteringsklubb.